my content

Hirdetés

1840. augusztus 8.-án a budapesti Nemzeti Színházban bemutatták Erkel Ferenc magyar zeneszerző Bátori Mária című kétfelvonásos operáját

Erkel Ferenc - Bátori Mária


1840. augusztus 8.-án a budapesti Nemzeti Színházban bemutatták Erkel Ferenc magyar zeneszerző Bátori Mária című kétfelvonásos operáját.


Barabás Erkel 1845


Cselekménye:
Helyszín: Magyarország (Buda és Leányvár)
Idő: a 12. században


Első felvonás:
Kálmán király és udvartartása a győztes csatából hazatérő trónörökös, István királyfi fogadására készül. A két bizalmasa azonban gondban van, hiszen tartanak az erőskezű és határozott fiú trónra kerülésétől, féltik helyüket a királyi udvarban. Amint István megérkezik, atyja tudatja vele, hogy ideje újraházasodnia, tudniillik első felesége meghalt. A király Bátori Máriát szemelte ki fia házastársául. A két bizalmas tiltakozik a nász ellen, és erkölcstelenséggel vádolják meg az asszonyt. István azonban nem hallgat rájuk, s kedveséhez indul. Szepelik megbízza kémét, hogy a királyfi minden lépéséről tájékoztassa. Eközben Mária otthonában, Leányváron szomorkodik, mert rég nem kapott hírt Istvánról. Örömére megérkezik István és megkéri a kezét. Az asszony kezdetben hezitál, mivel ismeri az udvarban uralkodó ellenszenvet iránta, de végül igent mond és ott helyben meg is tartják a lakodalmat.


Második felvonás:
István és az asszony testvére, Miklós mit sem sejtve vadászatra indulnak, védtelenül hagyva az újdonsült feleséget. Budán, a két bizalmas meggyőzi a királyt, hogy büntesse meg a fiatal házasokat, amiért nem a királyi udvarban tartották meg esküvőjüket. A király maga elé rendeli Máriát. Az asszony bátran válaszol kérdéseire és visszautasítja az ellene felhozott vádakat. Bár a király megbocsát az asszonynak, az udvaroncok végrehajtják előre kigondolt tervüket és orvul megölik az asszonyt. A vadászatról hazatérő István megrendülten fogadja a hírt és bosszút fogad felesége meggyilkolásáért.


Forrás:
Wikipédia - Bátori Mária


Évfordulónaptár:
Augusztus 8 - Események - Évfordulók


Képforrás:
Wikimedia Commons


Vissza az előző oldalra


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

A bejegyzés ellenőrzés után kerül be!

Hirdetés