my content

Hirdetés

2011. május 18-án elhunyt Sós Mária rendező, dokumentumfilmes

2011. május 18-án életének 63. évében elhunyt Sós Mária Balázs Béla-díjas rendező, dokumentumfilmes - tájékoztatta a Magyar Televízó az MTI-t.


Sós Mária 1948-ban született Budapesten. A Berzsenyi Dániel Gimnáziumban érettségizett, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult a film- és tévérendező szakon Máriássy Félix osztályában.


Középiskolás korában kezdett amatőr filmeket készíteni. Vágó- és rendezőasszisztensként került 1966-ban az MTV-hez, ahol csaknem öt évig dolgozott. A főiskola elvégzése után visszatért a köztelevízióhoz, ekkor már rendezőként. Szinte minden televíziós műfajban kipróbálta magát mintegy száz mű, a többi közt játékfilm és televíziós műsor rendezőjeként, forgatókönyvírójaként.


1997 áprilisában megpályázta az MTV Szórakoztató Szerkesztőségének Talk-show rovatvezetői posztját. 2000-ben főszerkesztő-helyettes lett, 2003-ban főmunkatárssá nevezték ki.


Tanított az ELTE mozgóképelmélet tanszékén, emellett film és színházi témákban publikált. Ott volt a Magyar Mozgókép Közalapítvány megalapításánál, a Magyar Mozgóképrendezők Céhének pedig az elnöki tisztét töltötte be. A FilmJus Alapítvány kuratóriumi tagja, később elnöke volt.


Az utóbbi években nagy érzékenységgel fordult a szegénység, a hátrányos helyzetű, kiszolgáltatott emberek felé, egyik kiemelkedő utolsó munkája a Jajgatán - írta közleményében a Magyar Filmművészek Szövetsége.


Sós Máriát a Magyar Televízió, a Magyar Filmművészek Szövetsége és a Magyar Mozgókép Közalapítvány is saját halottjának tekinti. Temetéséről később adnak tájékoztatást.


Dátum: 2011. május 19
Forrás: mti.hu


Évfordulónaptár:
Május 18 - Események - Évfordulók


Vissza az előző oldalra


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

A bejegyzés ellenőrzés után kerül be!

Hirdetés