my content

Hirdetés

Kezdeményezés a Magyar agykutatók napjára

Legyen a későbbiekben a Magyar agykutatók napja az Agy-díj odaítélésének dátuma, március 4., amikor három magyar agykutató együttesen nyerte el az első ízben kiosztott rangos nemzetközi díjat - kezdeményezték az Amerikai úti Országos Idegtudományi Intézet (OITI) orvosai.


Gusztonyi Ágnes főigazgató és az OITI orvosai levélben kezdeményezték a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot vezető Réthelyi Miklós miniszternél, hogy a jövőben március 4-e legyen a Magyar agykutatók napja - tudatta az intézmény az MTI-vel. "A kezdeményezés hátterében az áll, hogy 2011. március 4-én három világhírű magyar agykutató - Buzsáki György, Freund Tamás és Somogyi Péter - nyerte el az első alkalommal kiosztott 1 millió eurós Brain Prize díjat" - írták közleményükben. A Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány által alapított Agy-díjat a világ tudományos életében máris "idegtudományi Nobel-díjként" tartják számon.


Levelükben emlékeztetnek arra, hogy Magyarország "már a kezdetektől a világ élvonalába tartozott ezen a tudományterületen, hála négy, XIX. századi Európa-hírű idegrendszer-kutatónk Apáthy István, Hőgyes Endre, Lenhossék Mihály és Schaffer Károly munkásságának". Az első úttörő lépések megtétele óta eltelt közel másfél évszázadban a magyar agykutatók számos jelentős eredménnyel gazdagították világszerte az idegtudományi kutatásokat, hozzájárulva a természet legösszetettebb alkotásának, az idegrendszer működésének megismeréséhez és megértéséhez - tették hozzá.


Kifejtették: a magyar idegtudományi eredmények világszerte száz és százezrek életminőségét javítják, emberek millióinak nyújtva reményt. Úgy vélik, ennek is köszönhető, hogy a magyar agytudósok előkelő helyet foglalnak el a világ tudományos közéletében, ezzel komoly rangot, tekintélyt, elismerést vívva ki hazájuknak.


A kezdeményezés indoklása szerint a három kiváló magyar agykutató nemzetközi elismerésének napja, március 4-e lenne a legalkalmasabb arra, hogy a Magyar agykutatók napjává nyilvánítsák.


Dátum: 2011. május 20
Forrás: mti.hu


Vissza az előző oldalra


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

A bejegyzés ellenőrzés után kerül be!

Hirdetés