my content

Hirdetés

2011. június 11-én elhunyt Szöllősy Irén magyar bábművész

2011. június 11-én elhunyt Szöllősy Irén Jászai-díjas bábművész, kiváló művész - tudatta a család az MTI-vel.


Szöllősy Irén 1920. február 14-én született Budapesten. Pályáját 1946-ban kezdte a Nemzeti Színházban, majd három évvel később az Állami Bábszínház társulatához szerződött.


Pályája során megformálta Tarahovszkaja A csuka parancsára című darabjának cárkisasszonyát, Gozz-Heltai A szarvaskirály Angéláját, de volt Titánia és Hermia a shakespeare-i Szentivánéji álomban, valamint a lány Bartók A csodálatos mandarinjában. Látható volt Kencefice szerepében a Gabbe-Tótfalusi-féle Hamupipőkében, a Gulliver Liliputban című előadásban és a Háry János Örzséjeként is.


A televízióban a Bálint Ágnes által írt Futrinka utcában ő mozgatta Cicamica figuráját, és ő szólaltatta meg kedves, türelmes hangján is. Emellett Tóth Eszter Zsebtévéjében is nagy sikereket aratott Bunyó Bálint, a sündisznócska és Csupafül megformálójaként. A bábszínészképző tanfolyamon is tanított.


Munkásságát 1953-ban Jászai Mari-díjjal jutalmazták, majd 1967-ben megkapta a bábszínházi aranygyűrűt, 1981-ben érdemes művész, 1989-ben kiváló művész címet kapott. 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével tüntették ki.


Dátum: 2011.06.12
Hírforrás: MTI


Évfordulónaptár:
Június 11 - Események - Évfordulók


Vissza az előző oldalra


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

A bejegyzés ellenőrzés után kerül be!

Hirdetés