my content

Hirdetés

1961. június 9-én született Michael J. Fox amerika színész


1961. június 9-én született Michael J. Fox amerika színész


Michael J Fox 2 crop


Michael J. Fox (Michael Andrew Fox, Edmonton, Kanada, 1961. június 9.) színész, író.


Első szerepét 17 évesen kapta a Leó és én című kanadai sorozatban, ahol egy 12 éves fiút alakított. 18 évesen Los Angelesbe költözött, ahol három évig szinte nyomorban élt. 1982-ben megkapta Alex P. Keaton szerepét a Családi kötelékek című sorozatban, ami meghozta számára az ismertséget.


1985-ben eljátszotta Marty McFly szerepét Robert Zemeckis Vissza a jövőbe című sci-fi vígjátékában. Ezzel egycsapásra világhírűvé vált. 1988-ban feleségül vette Tracy Pollan színésznőt. 1989-ben megszületett első gyermekük, Sam. Közben leforgatta a Vissza a jövőbe második és harmadik részét, majd még olyan filmekben játszott, mint a Dupla vagy semmi, a Doc Hollywood és a Jobb ma egy zsaru, mint holnap kettő.


30 éves korában kiderült, hogy fiatalkori Parkinson-kórban szenved. Diagnózisát csak családjának és legközelebbi barátainak mondta el. Az orvosok ekkor még 10 jó évet jósoltak neki, ami után vissza kellett volna vonulnia. Az alkoholhoz menekült, de hamarosan rájött, hogy az nem segít a helyzetén. Felesége segítségével leszokott az ivásról, majd több filmet forgatott le egyszerre. Például a Szenzációs recepciós, a Szerelem a Fehér Házban, A pénz boldogít, és a Törjön ki a frász! című filmeket. Ezután belekezdett egy tévésorozatba, a Kerge városba, melynek főszereplője és társproducere is volt. 1995. február 15-én ikerlányai születtek, Aquinnah és Schuyler. 1998-ban hét évnyi titkolózás és találgatás után az egész világot megdöbbentette azzal, hogy betegségét nyilvánosságra hozta. Ebben az évben végrehajtottak rajta egy sikeres agyműtétet, ami a betegségén nem, de egyes tüneteken enyhített. 1999-ben egészsége romlása miatt otthagyta a Kerge várost, szerepét Charlie Sheen vette át. 2001 novemberében megszületett negyedik gyermekük, Esme. 2002-ben Stuart Little kisegér hangja volt, majd az Atlantis – Az elveszett birodalom című rajzfilm főhősének kölcsönözte hangját. Jelenleg adományokat gyűjt, és lobbizik a Michael J. Fox Parkinson Alapítvány részére, amelynek célja a betegség gyógymódjának kutatása. Legtöbb idejét családjával tölti.


Forrás:
Michael J. Fox - Wikipédia


Évfordulónaptár:
Június 9 - Események - Évfordulók


Vissza az előző oldalra


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

A bejegyzés ellenőrzés után kerül be!

Hirdetés