my content

Hirdetés

1986. június 9-én hunyt el Mikes György humorista

1986. június 9-én halt meg Mikes György, író, újságíró, humorista.


A mai Szlovákia területén fekvő Privigyén született 1929. július 29-én. Kereskedelmi iskolában érettségizett, majd könyvelőként dolgozott Budapesten. Huszonkét évesen, 1951-ben lett a Gábor Andor által alapított Ludas Matyi című vicclap munkatársa, 1976-tól haláláig főszerkesztő-helyettese, közben évtizedeken át a Rádiókabaré egyik állandó közreműködője is volt.


Sziporkázóan szellemesen, mély emberismerettel mutatta be a szocialista korszak mindennapi életének apró fonákságait. A mikrorealizmus mestere volt, elnéző és megbocsátó humorral hirdette: ilyenek vagytok, ilyenek vagyunk.


Népszerű kabarétréfái állandóan szerepeltek a rádió és televízió műsoraiban. Olyan munkatársakkal, mint Tardos Péter, Somogyi Pál, Ősz Ferenc vezetője volt az 1971-ben útjára indult, nagy sikerű Humoristák Klubjának. Szombatonként az esti Öt percben láthatták a tévénézők, és a szilveszteri műsorból sem maradt ki soha. Munkásságáért - szerző- és előadótársával, Somogyi Pállal együtt - Karinthy-gyűrűvel tüntették ki. Írói és újságírói tevékenységéért 1971-ben Rózsa Ferenc-díjat kapott.


Sohasem harcolt kivont karddal, sosem volt vitriolos, csak fricskázott kicsit. Összesen hét kötete jelent meg, melyek válogatott humoreszkjeit és karcolatait tartalmazzák, és napvilágot látott egy regénye is 1957-ben.


Fiatalon ment el, még a hatvanadik életévét sem érte meg, Budapesten halt meg 1986. június 9-én. Fia, Majláth Mikes László apja nyomdokain jár, neki is a humor a hivatása. Az Angliában élő, szintén humorista Mikes György (George Mikes, 1912-1987) csak a névrokona volt.


Dátum: 2011.06.08
Hírforrás: MTI


Évfordulónaptár:
Június 9 - Események - Évfordulók


Vissza az előző oldalra


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

A bejegyzés ellenőrzés után kerül be!

Hirdetés