my content

Hirdetés

2011. szeptember 7.-én lezuhant a Lokomotiv Jaroszlavl csapatának repülőgépe


2011. szeptember 7.-én lezuhant a Lokomotiv Jaroszlavl csapatának repülőgépe.


A jaroszlavli légikatasztrófa 2011. szeptember 7.-én, helyi idő szerint 16:02-kor történt Oroszországban. A balesetben a Kontinentális Jégkorong Ligában részt vevő Lokomotyiv Jaroszlavl az edzőit és minden felnőtt játékosát elvesztette. A Jak–42D típusú utasszállító repülőgép felszállás után nem sokkal kettétört és kigyulladt a jaroszlavli Tunosna repülőtértől 2,5 kilométerre.


A baleset

Szemtanúk szerint a gép 400 m-rel túlgurult a felszállópályán és csak akkor volt képes magasba emelkedni, de a magassága nem volt elegendő, ezért egy 91 méter magas helyzetjelző toronynak ütközött, kigyulladt, majd egyik fele a Tunosna (más források szerint a Volga) folyóba, a másik a szárazföldre zuhant.


A fedélzeten tartózkodtak a Lokomotyiv Jaroszlavl játékosai és edzői. A 37 utas és 8 főnyi személyzet közül ketten (a gép főmérnöke, illetve a csapat 26 éves csatára, Alekszandr Galimov) élték túl a balesetet, mindkettejüket válságos állapotban szállították kórházba. Galimov szeptember 12-én meghalt. A csapat Fehéroroszországba, Minszkbe tartott, ahol csütörtökön a FK Dinama Minszk ellen játszott volna a KHL (Kontyinyentalnaja Hokkejnaja Liga) 2011–2012-es idényének első fordulójában.


A klub elnöke szerint sérültjük nem volt, így a minszki mérkőzésre az összes felnőtt játékosuk elindult, valamint az ifjúsági csapat négy tagja is. "A csapatunkat szállító repülőgép (helyi idő szerint) délután négy óra körül szállt fel – nyilatkozta Vlagyimir Malkov. - Először nem akartuk elhinni, mi történt, de most már nincs remény. A csapat odaveszett. Egy nemzetközi konferencia van a városban, ezért a reptér túlterhelt. Sokáig tanakodtunk azon, hogy ma vagy holnap induljon útnak a gárda..." Ivan Karajecsev, a Dinamo Minszk szóvivője szerint az összes jegyet eladták a csütörtökre tervezett találkozóra.


Vlagyimir Putyin miniszterelnök azonnal a helyszínre küldte közlekedési miniszterét. Dmitrij Medvegyev orosz elnök korábban bejelentette, hogy tervbe vették a régi, szovjet időkből származó repülőgépek kivonását a forgalomból. A közepes hatótávolságú Jak-42-esek 1980 óta állnak szolgálatban, még ma is több tucatot használnak Oroszországban és más államok légitársaságainál.


Az elhunyt utasok névsora:

Vitalij Anyikejenko
Jurij Bahvalov
Mihail Balangyin
Alekszandr Beljajev
Gennagyij Csurilov
Pavol Demitra
Robert Dietrich
Alekszandr Galimov
Artyom Jarcsuk
Marat Kalimulin
Alekszandr Kaljanyin
Alekszandr Karpovcev
Andrej Kirjuhin
Nyikita Kljukin
Igor Koroljov
Nyikolaj Krivonoszov
Jevgenyij Kunnov
Vjacseszlav Kuznyecov
Stefan Liv
Jan Marek
Brad McCrimmon
Szergej Osztapcsuk
Vlagyimir Piszkunov
Karel Rachůnek
Karlins Skrastins
Makszim Suvalov
Ruszlan Szalej
Jevgenyij Szidorov
Pavel Sznurnyicin
Danyiil Szobcsenko
Ivan Tkacsenko
Pavel Trahanov
Jurij Uricsev
Josef Vašíček
Alekszandr Vaszjunov
Alekszandr Vjuhin
Andrej Zimin


Forrás:
Wikimedia Commons
Évfordulónaptár:
Szeptember 7 - Események - Évfordulók


Vissza az előző oldalra


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

A bejegyzés ellenőrzés után kerül be!

Hirdetés