my content

Hirdetés

A rasszizmus elleni világnap - március 21


A rasszizmus elleni világnap - A faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napja
(International Day for the Elimination of Racial Discrimination)


A faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napját (röviden: antirasszista világnap) március 21-én tartják.


Az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlése 1966. október 26-án, a 2142. számú határozatával jelölte ki e napot, annak emlékére, hogy 1960-ban a dél-afrikai rendőrség Sharpeville-ben ezen a napon tüzet nyitott és ölt meg 69 embert, az apartheid rezsim által hozott, a nem fehér lakosság mozgását korlátozó törvény elleni békés tüntetés során.


A határozat egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy növelje erőfeszítéseit a faji megkülönböztetés minden formájának megszüntetése érdekében. Az emléknappal arra kívánják irányítani a figyelmet, hogy vannak olyan folyamatok a világban, amelyek egyes embercsoportok kitaszítását kezdeményezik azok köréből, akik hozzáférhetnek a mindenkit megillető kulturális, és anyagi javakhoz.


Az antirasszista világnap célja:
a faji megkülönböztetés folyamatának megállítása
a különböző kultúrák egymás mellett élésének szükségessége és törvényszerűségének hirdetése
az egymás jobb megismerésének és elfogadásának elősegítése
megemlékezés azokról, akik a faji megkülönböztetés elleni harcnak szentelték életüket.


Március 21. a Dél-afrikai Köztársaságban munkaszüneti nap; az Emberi Jogok Napja. Ezen a napon emlékeznek meg mindazokról, akik életüket áldozták a demokráciáért és az emberi jogokért vívott közdelemben az apartheid idején.


A rasszizmus elleni világnapon szerte a világban megemlékezéseket és demonstrációkat tartanak a rasszista kirekesztés és elnyomás ellen. Hazánkban 1990 óta tartanak megemlékezéseket. 2001 óta ezen a napon nyújtják át a MEASZ által alapított Radnóti Miklós antirasszista díjat.


A rasszizmus és a rasszista diszkrimináció elleni küzdelem első évtizede programjának keretében az ENSZ-közgyűlés 1979-ben a 32/24 számú határozatával felszólította a tagállamokat, hogy március 21-ével kezdődően tartsák meg a fajüldözés és a faji megkülönböztetés ellen küzdő népekkel való szolidaritás hetét.


Évfordulónaptár:
Március 21 - Események - Évfordulók


Forrás:
Wikipédia


Vissza az előző oldalra


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

A bejegyzés ellenőrzés után kerül be!

Hirdetés