my content

Hirdetés

Debrecen napja - április 11

Debrecen


1693. április 11.-én I. Lipót Debrecent szabad királyi városi rangra emelte.


Debrecen látképe


1693. április 11-én kelt az a királyi kiváltságlevél, amelyben I. Lipót Debrecent szabad királyi városi rangra emelte - az 1990-es évektől ezen a napon ünneplik Debrecen napját.


Debrecen Magyarország második legnépesebb, a Tiszántúl legjelentősebb városa, az Észak-alföldi régió szellemi, gazdasági, kulturális központja.


A "cívisvárost" gyakran nevezik a kálvinista Rómának.


A város jelképe a Nagytemplom, amely a magyar történelem több fordulópontjának is színtere volt, 1849. április 14-én itt olvasta fel Kossuth Lajos a Függetlenségi Nyilatkozatot, s itt ülésezett 1944 decemberében az Ideiglenes Nemzetgyűlés.


A magyar történelem, kultúra és tudomány számos kiválósága volt a Református Kollégium diákja.


Ide járt többek között Szenczi Molnár Albert, Kölcsey Ferenc, Diószegi Sámuel, Arany János,Csokonai Vitéz Mihály, Ady Endre, Móricz Zsigmond, Szabó Magda.


1914 óta működik a Debreceni Egyetem, amely ma az ország legtöbb, 15 karával rendelkező, legnagyobb hallgatói létszámú és költségvetésű felsőoktatási intézménye.


Debrecen 1218-ban kapta meg a városi rangot, 1361-ben Nagy Lajos mezővárosi kiváltságokat adományozott Debrecennek, ettől kezdve rendelkeztek a polgárok szabad bíró- és tanácsválasztás jogával, a 15. század elején vásártartási jogot is kapott a város.


A városban a 16. század közepére szinte már csak reformátusok éltek, s ekkor alakult ki a jellegzetes cívis mentalitás, I. Lipót 1693. április 11-én adományozta a szabad királyi városi rangot.


A megyei jogú városban ezen a napon ünnepi közgyűlésen adják át az 1835 óta adományozott Debrecen Város Díszpolgára címet, a Pro Urbe, Debrecen Város Mecénása, Debrecen Város Sajtódíja kitüntető díjakat és a Kölcsey Ferenc ösztöndíjat.


Emellett lesz zászlófelvonás, továbbá számos változatos kulturális és gyermekprogram, így térzene, szavaló- és rajzverseny, ünnepi hangverseny, kiállítás, fiataloknak szóló várostörténeti vetélkedő, s az interneten is találhatók az ünnepi alkalomhoz illő tartalmak, több intézményt ingyen lehet felkeresni.


Évfordulónaptár:
Április 11 - Események - Évfordulók


Forrás:
MTI


Képforrás:
Wikimedia Commons


Vissza az előző oldalra


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

A bejegyzés ellenőrzés után kerül be!

Hirdetés