my content

Hirdetés

A boldogság nemzetközi napja - március 20

A boldogság nemzetközi napja, amelyet 2014-ben második alkalommal ünnepelnek meg a világon.
március 20


Az ENSZ Közgyűlése 2012. június 28-án a boldogság nemzetközi napjává nyilvánította március 20-át. A Közgyűlés konszenzussal elfogadott 66/281-es határozatában hangsúlyozta, hogy a boldogság, az emocionális jólét keresése az emberi lét egyik alapvető célja. A dokumentum egyben felszólította az ENSZ tagországait, hogy méltó módon ünnepeljék meg a boldogság napját, az oktatásban, társadalmi rendezvényeken népszerűsítsék az emberi fejlődésben betöltött fontos szerepét.


A világnap ötlete a kis himalájai buddhista királyságtól, Bhutántól származik. Az ázsiai ország királya, Dzsigme Szingje Vangcsuk 1972-ben, a világon elsőként vezette be a bruttó nemzeti boldogság (GNH) fogalmát alattvalói jólétének mérésére, mondván, hogy az többet elárul, mint a bruttó hazai össztermék, a GDP. Az ENSZ is ajánlást fogalmazott meg, hogy a GDP-számítások mellett a világ országai alkalmazzák a GNH mérőszámot is.


Maga a GNH konkrét számokkal nem mérhető, de meghatározási szempontjai már igen. 2006 óta már az úgynevezett második generációs GNH-koncepcióról beszélnek, amely a boldogságot a társadalmi-gazdasági fejlődés mérőszámaként határozza meg. A meghatározáshoz hét szempontot vesz alapul: a gazdasági, a környezeti, a munkahelyi, a társadalmi és politikai elégedettség, illetve a fizikai és mentális állapot vizsgálatát. Ezeknek a tényezőknek a figyelembevételével készült el 2012-ben az első globális GNH-felmérés is.

Forrás:
MTI


Évfordulónaptár:
Március 20 - Események - Évfordulók


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

A bejegyzés ellenőrzés után kerül be!

Hirdetés