my content

Hirdetés

2014. április 4.-én elhunyt Szabó Gyula, a Nemzet Színésze

2014. április 4-én elhunyt Szabó Gyula, a Nemzet SzínészeJános Valaki YouTube csatornája


Szabó Gyula (Kunszentmárton, 1930. július 15. - Budapest, 2014. április 4) a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész. Lánya Szabó Zsófia színésznő.


1950 és 1954 között járt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. 1954 és 1993 között Budapesten a Petőfi Színház, a Jókai Színház, a Thália Színház és az Arizona Színház színésze, 1993-tól 1996-ig a Művész Színházé. 1996-tól a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszik. 1979-től a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára, egyetemi docense. 1953-ban kezdett el filmezni.


Legemlékezetesebb és legnépszerűbb alakítása az országot járó, az ártatlanokat a labancokkal szemben megvédő Buga Jakab szerepe volt az 1963-ban bemutatott tizenhárom részes tévésorozatban, A Tenkes kapitányában, illetve annak 1965-ös moziváltozatában, amelyben a főhős, a Zenthe Ferenc által megformált Eke Máté hűséges társát játszotta el. Az idősebb nézők máig gyakran azonosítják őt Buga Jakab figurájával, amit a privát életben is többször megtapasztalt már. Szinkronszínészként is dolgozott, a közönség - többek közt - a Magyar népmesék rajzfilmsorozat narrátora és Peter Falk magyar hangjaként is ismerheti.


2006. február 7-én választották a Nemzet Színészévé Agárdy Gábor helyére. 2008. december 12-én kisebb agyvérzést kapott és tíz napig feküdt kórházban. 2009. október 11-én agyhártyagyulladással szállították kórházba, ahol az intenzív osztályra került. Akkor még felépült, de 2014. április 4-én a betegség legyőzte. Temetése 2014. április 16-án a Farkasréti temető művészparcellájában volt. Pályatársai nevében Szikora János és Gálvölgyi János, tanítványaiéban Gesztesi Károly búcsúztatta. A temetésén részt vett többek között Törőcsik Mari, Blaskó Péter, Reviczky Gábor, Molnár Piroska, Tordy Géza, Benkő László, Király Levente.


Néhány film, sorozat:
A Hídember, A Tenkes kapitánya, A tizedes meg a többiek, Egy óra múlva itt vagyok, Egy pikoló világos, Frakk, a macskák réme, Kérem a következőt, Két emelet boldogság, Princ, a katona, Robog az úthenger, Rózsa Sándor


Forrás:
Szabó Gyula - Wikipédia


Évfordulónaptár:
Április 4 - Események - Évfordulók


Vissza az előző oldalra


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

A bejegyzés ellenőrzés után kerül be!

Hirdetés