my content

Hirdetés

Szeptember 15 - A limfóma világnapja


Szeptember 15 - A limfóma világnapja


limfóma világnapja


A világnap megtartását a nemzetközi nonprofit hálózat, a Limfóma Szövetség kezdeményezte 2004-ben, hogy felhívja a figyelmet a nyirokrendszer rosszindulatú daganatos megbetegedéseire, a tünetekre, a korai és pontos diagnózis fontosságára és korszerű, eredményes terápiás kezelésének lehetőségeire.

A limfóma, a nyirokrendszer sejtjeiből (a limfocitákból) kiinduló daganatos betegség, amelynek időben megkezdett kezelése gyógyulást hozhat, ez az egyik legsikeresebben gyógyítható rosszindulatú daganatos megbetegedés. A közvélemény által kevéssé ismert kór előfordulási gyakorisága az életkorral párhuzamosan nő, de minden életszakaszban, mindkét nemet megtámadhatja. A legtöbb esetben kialakulásának oka ismeretlen marad, az azonban biztosan tudható, hogy nem fertőző, nem örökletes, nem kell a családi halmozódástól tartani. Világszerte egymillióan élnek a betegséggel, hazánkban évente mintegy 100 új esetet regisztrálnak, a gyerekeket érintő daganattípusok között ez a harmadik leggyakoribb.

Felismerését nehezíti, hogy eleinte semmilyen panaszt nem okoz, erre utal a rejtőzködő kór megnevezés. Legjellemzőbb tünetei: fájdalmat nem okozó duzzanat a nyakon, hónaljban, lágyékon, éjszakai izzadás, megmagyarázhatatlan láz, fogyás és fáradékonyság, gyengeség, köhögés és nehézlégzés, állandó viszketés. Pontos diagnózissal a megnagyobbodott nyirokcsomó szövettani mintavétele szolgál.

A limfómák egyik fajtája a ritka, de bármely életkorban előforduló Hodgkin-kór, amelyet először egy Thomas Hodgkin nevű brit orvos írt le 1832-ben. Manapság a modern terápiás módszerek alkalmazásának köszönhetően a frissen diagnosztizált Hodgkin-kóros betegek túlnyomó része gyógyítható.

A jóval gyakoribb, úgynevezett nem Hodgkin (non-Hodgkin) limfómának több mint 30 típusa ismert. Egy részük lassan fejlődik ki, és sokáig rejtve marad, felfedezésük számos esetben a véletlenen múlik. Más részük gyakrabban és korán okoz tüneteket, ezeket rendszerint azonnal kezelni kell - ezek az "agresszív" limfómák azonban igen jól reagálnak a terápiára, és nagyobb valószínűséggel gyógyíthatók, mint a szelídebb (ún. indolens) nem Hodgkin limfómák. Ha valaki nagyobb csomót észlel a szervezetében, nem kell mindjárt limfómára gondolnia, hiszen nyirokcsomók a különféle fertőzések miatt is gyakran megduzzadnak. Ha azonban makacsul tartja magát egy nyirokcsomó-duzzanat, vagy túl sokáig jelentkeznek az említett panaszok, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Az időben felismert betegség jól kezelhető kemoterápiával, immunterápiával, sugárkezeléssel vagy őssejt-átültetéssel.


Forrás:
MTI


Évfordulónaptár:
Szeptember 15 - Események - Évfordulók


Vissza az előző oldalra


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

A bejegyzés ellenőrzés után kerül be!

Hirdetés