my content

Hirdetés

Szeptember 8 - A fizioterápia világnapja


A fizioterápia világnapja


1996. szeptember 8 óta ünneplik ezen a napon a fizioterápia világnapját.

1951. szeptember 8-án alakult meg a Gyógytornászok Világszövetsége, ennek emlékére 1996 óta ünneplik ezen a napon a fizioterápia világnapját. A szövetség 101 országban több mint 300 ezer gyógytornászt képvisel. Magyarországon 1998-ban rendezték meg először, ezen a napon azóta is számos szakmai rendezvényt szerveznek.


A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, hő-, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra. Magában foglalja a mechanoterápiát (gyógytorna, masszázs), az elektroterápiát (villanykezelés), a hidro- és balneoterápiát (gyógyvíz, iszapkezelés) és a fényterápiát. Nem tévesztendő össze a természetgyógyászattal és a fizikoterápiával, utóbbin a köznyelv az elektromos árammal történő kezeléseket érti.


A sokáig a szakma mostohagyermekének számító fizioterápia a négy nagy orvoslási területen (a másik három ág a sebészi kezelés, a gyógyszeres terápia és a pszichoterápia) belül a legrégebbi, csaknem egyidős az emberiség történetével. Még nem léteztek gyógyszerek és sebészi eljárások, amikor az emberek tapasztalati alapon már felhasználták a természet gyógyhatású tényezőit (termálvizek, iszap stb.). A 20. század rohamos technikai fejlődése, az elektromosság felfedezése nagymértékben fejlesztette az ágazatot, és egyre több területen kezdték mesterségesen előállítani a természet energiáit.


A fizioterápia fejlődését sokáig a balneoterápia határozta meg. Magyarország gyógyvízgazdagságát már a rómaiak és a törökök is ismerték, fürdőkultúrájukat számos emlék igazolja. 1891-ben orvosokból, mérnökökből, hidrogeológusokból - Magyarország első orvosi egyesületeként - alakult meg a Magyar Balneológiai Egyesület.


A fizioterápia elsősorban annak köszönheti reneszánszát, hogy a beteg testrészen fejti ki hatását, és helyes alkalmazása esetén nincsenek kellemetlen mellék- vagy utóhatásai. A 21. században a fizioterápia gazdag tárházából a gyógytorna és a gyógyvizek használata a legjelentősebb.


Forrás: MTI


Évfordulónaptár:
Szeptember 8 - Események - Évfordulók


Vissza az előző oldalra


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

A bejegyzés ellenőrzés után kerül be!

Hirdetés