my content

Hirdetés

1894. október 23-án megnyílt Budapesten a New York Palota, földszintjén kávéházzal


1894. október 23-án megnyílt Budapesten a New York Palota, földszintjén kávéházzalA New York-palota az Erzsébet körúton
Budapest, 2011. október 3
MTI/Bizományosi: Jászai Csaba


A palotát a New York Életbiztosító Társaság felkérésére kezdték építeni 1892-ben az Erzsébet körút-Dohány utca sarkán fekvő 3000 négyzetméteres telken. A négyemeletes, háromhomlokzatos, eklektikus stílusú saroképület Hauszmann Alajos építész tervei alapján, Korb Flóris és Giergl Kálmán építészek közreműködésével készült el.


A mennyezeti festményeket, az úgynevezett pannókat főként a muzsika és a képzőművészet témáiban készítette többek között Eisenhut Ferenc, Lotz Károly és Magyar-Mannheimer Gusztáv. A képek főleg mitológiai alakokat, pánokat, nimfákat ábrázolnak. A fáklyákat és világítótesteket - tizennégy bronz faunalakot - és a belső szobordíszeket Senyei Károly szobrász alkotta.


A New York Palota legpompásabb része a földszinti kávéház lett. Enteriőrjeit a historizáló eklektika jegyében tervezték. Csupa márvány, bronz, selyem és bársony volt minden. A kávéház tagolását a jellegzetes csavart oszlopok rendkívül dekoratívan oldották meg, az újszerű erkélymegoldás, a hatásos karzatlépcső, a csillárok és a mennyezeti freskók, mind-mind csak a luxust növelték. Az akkoriban a világ legszebb kávéházának nevezett helyiségben velencei csillárok, bronzszobrok, freskók, eredeti megoldású karzati erkélyek, csavart márványoszlopok kápráztatták el a közönséget.


A négyszintes épület a körút egyik legelegánsabb, a földszintjén megnyitott kávéház révén egyik legismertebb épülete lett, amely a 20. század elején a pesti irodalmárok és a művészvilág legendás törzshelye volt. Írók, költők, újságírók gyakran egész napjukat itt töltötték. A vidám társasági élet jellegzetes terméke a kávéházi humor, valamint azoknak az anekdotáknak, legendáknak a sokasága, amelyeket főképp szépirodalmi alkotások örökítettek meg az utókor számára. (A pesti szóbeszéd szerint a megnyitó napján Molnár Ferenc játékos kedvű újságírótársaival együtt a Dunába dobta a kávéház kulcsait, hogy az éjjel-nappal nyitva legyen, ami már csak azért sem történhetett meg, mert Molnár Ferenc 1896-ban csak tizenhat éves volt.)


Az épület a második világháborúban, majd 1956-ban ismét súlyosan megrongálódott. Később helyreállították, szobrait is újrafaragták. Az emeleteken az 1950-es és 1990-es évek között lapszerkesztőségek kaptak helyet, a Pallas Lap- és Könyvkiadó központja volt az épületben, de volt ott sportszerüzlet és IBUSZ-iroda is. A kávéházat 1947-ben bezárták, 1954-ben Hungária Kávéház néven újranyitották, majd reprezentatív étteremmé alakult. Műemléki helyreállítása 1975-ben készült el. 1990-ben visszakapta az eredeti New York Kávéház és Étterem nevét.


A létesítmény csaknem 100 évig tartó, viszontagságoktól sem mentes fennállása után az 1990-es évek elején hosszú időre bezárt. Az épületet egy évtizeden keresztül nem tudta értékesíteni az állam. Végül 2001 februárjában az olaszországi Boscolo csoport vette meg, amely az épület teljes felújítása után, 2006. május 5-én nyitotta meg ötcsillagos luxusszállodáját, illetve a földszinten az egykori pompát idéző Budapesti New York Kávéházat is. 2014-ben a Budapesti New York Kávéház irodalmi pályázattal, összművészeti estékkel és gasztronómiai konferenciával emlékezik megnyitásának 120. évfordulójáról. A jubileumi év programjait az október 23-i New York bál koronázza majd meg.


Forrás: MTI

Dátum: 2014.október 23


Évfordulónaptár:
Október 23 - Események - Évfordulók


Vissza az előző oldalra


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

A bejegyzés ellenőrzés után kerül be!

Hirdetés