my content

Hirdetés

2014. október 26 - Európában, így Magyarországon is megkezdődik a téli időszámítás



2014. október 26 - Európában, így Magyarországon is megkezdődik a téli időszámítás





A nyári időszámításról visszatérünk a téli időszámításra: az órákat hajnali 3.00 óráról 2.00 órára kell állítani, a helyi idő visszaáll az időzóna csillagászati idejére. Reggelenként korábban lesz világos, esténként viszont korábban sötétedik majd. A nyári időszámítást 1916-ban vezették be először Amerikában: a helyi időt egy órával előre állították az adott időzóna idejéhez képest. A nyári időszámítás elnevezés onnan ered, hogy ez az időszak, legalábbis az északi féltekén, nagyrészt a nyárra esik. A nyári időszámítás rendszere Magyarországon is működött. Először Németországban és az Osztrák-Magyar Monarchiában vezették be, 1916. április 30-tól.


Az első világháború lezárultával a többi háborús intézkedéssel együtt egy időre elfelejtették, de a második világháború éveiben a hadat viselő országok többségében ismét bevezették. Az 1973-as kőolajválság után a nyugati világ országai újra elővették az óraállítás ötletét, hogy a vállalatok és a háztartások számára egy óra világosságot nyerjenek, és ezzel energiát takarítsanak meg. A nyári időszámítást elsőként Franciaországban vezették be 1976-ban, majd a példát számos európai ország követte, Magyarországon 1980. április 6-án, villamosenergia-megtakarítási célból vezették be újra. Az óraátállítási módszer azon alapul, hogy a tavaszi és őszi napéjegyenlőség - idén március 20. és szeptember 23. - között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Amennyiben a nap által sugárzott "ingyenes" fény nagyjából egybeesik a lakosság ébrenlétével, kevesebb lehet a világításra elhasznált villamos energia mennyisége.


Hazánkban 1996-ban egy kormányrendelet az Európai Unió tagállamaiban érvényes rendszerhez igazította a magyar gyakorlatot, így a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján, közép-európai idő szerint 2.00 órakor kezdődik és október utolsó vasárnapján 3.00 órakor végződik. Az óraátállítással megközelítőleg az ország egy napi fogyasztásának megfelelő villamos energia spórolható meg.


A hamarosan kezdődő téli időszámítás Európában 2015. március 29-ig tart.


Forrás: MTI


Évfordulónaptár:
Október 26 - Események - Évfordulók


Vissza az előző oldalra


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

A bejegyzés ellenőrzés után kerül be!

Hirdetés