my content

Hirdetés

Az iskolai könyvtárak világnapja - 2004. október 27


Az iskolai könyvtárak világnapjaA Dési Huber István Általános Iskola
12 ezer kötetes könyvtára
Szombathely, 2005. október 5
MTI Fotó: Czika László


Az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szervezetének (IASL = International Association of School Librarianship) elnöke, Dr. Blanche Wolls 1999. október 18-án intézett felhívására rendezik meg minden év októberének negyedik hétfőjén az Iskolai könyvtárak világnapját. A világnaphoz évente más-más témát és szlogent választanak. Az idei év jelmondata: "Iskolád könyvtára - tudásod központja (Your School Library: Mind Map Central)".


2008-tól az IASL a teljes októbert nemzetközi hónappá nyilvánította. Ezen a napon, illetve az egész hónapban a világ különböző iskoláiban a könyvtárosok szervezett programokkal hívják fel a diákok, tanárok, szülők, iskolafenntartók, önkormányzati képviselők és a sajtó figyelmét az iskolai könyvtárakra, amelyek fontos szerepet töltenek be az információszerzés és -feldolgozás módszereinek megtanításában. A szervezők bíznak abban, hogy akik megfordulnak náluk, azok számára a könyvtár az egész életen át tartó tanulás nélkülözhetetlen elemévé válnak.


1999 novemberében az ENSZ Nevelésügyi, Kulturális és Tudományos Szervezetének (UNESCO) közgyűlése elfogadta a szervezet és a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetségének (IFLA) közös nyilatkozatát, amely megfogalmazta az iskolai könyvtárakról szóló irányelveket: "Az iskolai könyvtár a tanulást segítő szolgáltatásokat, könyveket és egyéb forrásokat biztosít, amelyek az iskolai közösség minden tagja számára lehetővé teszik, hogy kritikus gondolkodókká, valamint minden típusú és formájú információhordozó hatékony alkalmazóivá váljanak. Hozzáférnek a szélesebb könyvtári és információs hálózathoz, összhangban az UNESCO nyilvános könyvtárakról szóló nyilatkozatának alapelveivel." Kiemeli azt is, hogy az iskolai könyvtárhoz, annak szolgáltatásaihoz való hozzáférést mindenkinek, kortól, nemtől, vallástól, nemzetiségtől, nyelvtől függetlenül biztosítani kell.


A nyilatkozat felhívja a törvényhozók, az országos és helyi hatóságok figyelmét arra, hogy költségvetésükből mindenkor biztosítani kell a könyvtár működésének feltételeit, és a könyvtárnak minden esetben ingyenesnek kell lennie. A nyilatkozat emellett részletesen foglalkozik az iskolai könyvtár célkitűzéseivel, az ott dolgozó könyvtárosok, könyvtáros tanárok szerepével, a könyvtárak működtetésével, a helyi közösséggel való együttműködésükkel, és kimondja azt is, hogy az iskolai könyvtár az oktatási folyamat integráns része.


Az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szervezete (IASL) erre a napra minden évben különböző tevékenységeket ajánl a diákok számára. Javaslataik között szerepel például, hogy a tanulók készítsenek könyvtári újságot, tervezzenek emblémát, könyvjelzőt, plakátot, szervezzenek fotókiállítást, könyvtári nyílt napot a szülőknek, tanáraiknak, illetve vegyék fel a kapcsolatot külföldi iskolák diákjaival, könyvtáraival, és osszák meg velük a tapasztalataikat. Magyarországon a Könyvtárostanárok Egyesülete fogja össze a világnap, illetve a hónap eseményeit, amelyek között az idén is szerepel az Iskolai könyvtárak éjszakája, illetve a nemzetközi könyvjelzőcsere programban való részvétel.

Évfordulónaptár:
Október 27 - Események - Évfordulók


Forrás: MTI

Dátum: 2014.október 26


Vissza az előző oldalra


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

A bejegyzés ellenőrzés után kerül be!

Hirdetés