my content

Hirdetés

1929. szeptember 29-én Rádióélet címmel megjelent a Magyar Rádió hetilapja


1929. szeptember 29-én Rádióélet címmel megjelent a Magyar Rádió hetilapja

A Magyar Rádió 1924. március 15-én sugározta első kísérleti műsorát, a rendszeres adás 1925. december 1-jén indult. Már 1924-ben megjelent a Rádió első műsorújságja Magyar Rádió Újság néven. A lap szerkesztésével Laszgaller Ernőt, a Ma Este című társadalmi hetilap felelős szerkesztőjét bízták meg. Ő ismerte fel a még gyerekcipőben járó rádió, az úgynevezett Rádióhírmondó jelentőségét, a benne rejlő nagy lehetőséget, és engedélyt kért egy rádiós szaklap indítására. A lap - mivel műsor még nagyon kevés volt - főként műszaki leírásokat, kapcsolási rajzokat, tanácsokat közölt, s mindössze három sor jutott a programajánlóra. Megjelentetését egy darabig ideiglenesen szüneteltetni is kellett, amíg az 1925. novemberi rádiórendelet nem szabályozta a rádiózást, és be nem indult a rendszeres műsorfolyam.


Ahogy nőtt a rádió-előfizetők száma, úgy emelkedett a műsorújság olvasóié is. Az 1929-től Rádióélet címen jelentkező heti magazinból, amely szépirodalmi és műszaki műsoros képes hetilapnak nevezte magát, és a Rádió hivatalos műsorlapja lett, 1933-ban már százezer példányt nyomtak. Míg kezdetben elsősorban a világszerte egyre népszerűbb rádióhallgatási lázról szóltak a képes hírek, tudósítások, az egyes rovatok később hallgatói fórumokká is váltak. Egyéni vélemények és megalapozott kritikák vették célba a műsorkészítőket, a lap munkatársai az olvasók lelkesedését igyekeztek az rádiózás szolgálatába állítani. A lap szerkesztősége reagált a Rádióban folyó alkotó munkára, és elévülhetetlen érdemeket szerzett a műsorok propagálásában: szakértő szemmel mutatott rá például a kulturális feladatok fontosságára, és teret adott a sportközvetítések népszerűsítésének is.


A második világháborút követően, 1945. november 16-án a magazin Magyar Rádió elnevezéssel indult újra, majd 1956. december 14-től Rádióújság néven jelent meg. A televízió térhódításával a lap tartalma és külleme mellett elnevezése is megváltozott, 1957. október 17-től a Rádió- és Televízióújság nevet viselte. 1990-től a lap a Színes RTV névvel, napjainkban RTV Részletes címen jelenik meg.


Évfordulónaptár:
Szeptember 29 - Események - Évfordulók


Forrás: MTI
2014. szeptember 29


Vissza az előző oldalra


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

A bejegyzés ellenőrzés után kerül be!

Hirdetés