my content

Hirdetés

Október 5 - James Bond (007) nap


Október 5 - James Bond (007) nap

2012. október 5.-én tartották az első James Bond (007) napot.


James Bond, más néven a 007-es ügynök egy kitalált brit kém, akinek a figuráját Ian Fleming író alkotta meg 1953-ban. Hőse nevét James Bond philadelphiai ornitológustól kölcsönözte. Fleming számos regényt és novellát írt hőse kalandjairól. 1964-es halálát követően más írók, mint Kingsley Amis (álneve „Robert Markham”), John Pearson, John Gardner, Raymond Benson és Charlie Higson folytatták a sorozatot. Ezenkívül Christopher Wood írt két forgatókönyvváltozatot, és néhány nem hivatalos feldolgozás is született.


Bár eredetileg a regények által vált híressé, James Bondot a legtöbben az EON Productions filmsorozatából ismerik.


Az EON Productions 24 filmet gyártott vele, valamint készült két függetlenül forgatott film, továbbá egy tévéfilm is Fleming első regénye alapján. Sokan csak az előbbi 24 filmet tekintik „hivatalosnak”. 1974-ig Albert R. Broccoli és Harry Saltzman készítették ezek legtöbbjét, amikor is Broccoli lett az egyedüli producer. Broccoli halálát követően 1995 után a lánya, Barbara Broccoli és mostohafia, Michael G. Wilson folytatták a filmek készítését. Wilson amúgy több Bond-film kisebb szerepeit is eljátszotta.


1962-től kezdve eddig összesen hat színész alakította Bondot a hivatalos sorozatban, származásukat tekintve javarészt britek. A kivételek: George Lazenby (ausztrál) és Pierce Brosnan (ír).


Kronológiai sorrendben:
Sean Connery
George Lazenby
Roger Moore
Timothy Dalton
Pierce Brosnan
Daniel Craig


Forrás:
James Bond – Wikipédia


Évfordulónaptár:
Október 5 - Események - Évfordulók


Vissza az előző oldalra


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

A bejegyzés ellenőrzés után kerül be!

Hirdetés