my content

Hirdetés

November 11 - A veteránok napja


November 11 - A veteránok napja


Veterans day


A veteránok napja (angolul: Veterans Day; korábban fegyverszüneti nap, Armistice Day) szövetségi emléknap az Amerikai Egyesült Államokban, amelyet minden év november 11-én tartanak. Ugyanezen a napon Európában és a világ más országaiban is megemlékezéseket tartanak az első világháborút lezáró compiègne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásának emlékére. A fegyverszüneti egyezményt Németország és a szövetséges hatalmak képviselői 1918. november 11-én írták alá és hivatalosan ekkor (a tizenegyedik hónap tizenegyedik napján 11 órakor) értek véget a harccselekmények a nyugati fronton.


Az első megemlékezést Thomas Woodrow Wilson amerikai elnök rendelte el 1919. november 11-én, akkor még fegyverszüneti nap (Armistice Day) néven.


Hét évvel később, 1926. június 4-én az Egyesült Államok képviselőháza felkérte az akkori elnököt, Calvin Coolidge-ot arra, hogy rendelje el a fegyverszüneti naphoz méltó ünnepségek megtartását. Egy 1938. május 13-án elfogadott törvény pedig hivatalos emléknappá és munkaszüneti nappá nyilvánította november 11-ét az Egyesült Államokban: egy nap, amelyet a világbéke ügyének szentelünk és amelyet "fegyverszüneti nap" néven ismerünk és ünnepelünk.


1953-ban egy kansasi cipésznek, Alvin Kingnek támadt az ötlete, hogy a fegyverszünet napján minden veteránra emlékezzenek, ne csak azokra, akik az első világháborúban harcoltak és estek el. King a második világháború alatt aktív tagja volt az amerikai fegyveres erőkben szolgáló katonák szüleit tömörítő egyesületnek (American War Dads) és hamarosan kampányt indított, hogy a fegyverszüneti napot minden veterán napjává tegyék. A helyi kereskedelmi kamara is támogatta az ötletet, miután tagjainak 90%-a támogatását fejezte ki. A helyi képviselő, Ed Rees támogatásával törvénytervezetet nyújtottak be a képviselőházba, amelyet hamarosan el is fogadtak és Dwight D. Eisenhower 1954. május 26-án aláírásával hitelesítette azt.


A Képviselőház 1954. június 1-jén változtatta meg az emléknap nevét veteránok napjára és ettől fogva minden évben megünnepelték.


A november 11-én tartott megemlékezéseket 1971-től minden év októberében a hónap negyedik hétfőjén tartották, de 1978-ban ezt a változtatást elvetették és az emléknapot ezután november 11-én tartották.


Forrás:
Veteránok napja - Wikipédia


Évfordulónaptár:
Novmeber 11 - Események - Évfordulók


Vissza az előző oldalra


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

A bejegyzés ellenőrzés után kerül be!

Hirdetés